doc5yuc78ditqhde2btb2k

Bildet er lånt fra BT.no’s nettside

Diskusjonen pågår i Bergens Tidende i dag,  og det er Hadia Tadik som utfordres. Det er bare 8 % av befolkningen som går i operaen, hevdes det, og da er en halv milliard for mye å støtte den med, mener utfordrer Susanne Grure fra Bergen. Tadik foretrekker selv zombiefilm, iflg BT.

HURRA! Sier jeg! Vi har brukt alt for lite penger på opera og den type kultur i alle år, er nå min mening. Det er en stor grunn til at vi ikke er helt «på nett», når det gjelder denne type underholdning. Vi kjenner for lite til det, er for lite interessert, for redde til å prøve noe nytt, og i tillegg har vi altfor store fordommer mot klassisk musikk. Kjedelig, langtekkelig, bråkete, i det hele tatt, mye negativt sies av de som kjenner det minst.

Mange tror det er en helt bestemt type mennesker som er interesserte i dette, og det kan godt være, men da er det vel sånn at det er de menneskene som har stukket nesene sine borti det, og faktisk funnet ut at dette er bra saker. Mens mange andre derimot, bare har bestemt seg for at dette skal de ALDRI prøve.

Og det er problemet. Det er klart at en by som Oslo skal ha et staselig operahus, turistene som kommer hit til landet er overbegeistret over alt det flotte vi har å by på. La oss nå også vise oss som det sivliserte og kulturelskende folket vi egentlig er. Vi elsker sport i alle dets varianter, naturarrangementer, underholdning i alle «kanaler», og så skulle vi ikke ha et «oppegående» operahus» ??

La oss gjøre som italienerne;  der er det vanlig at foreldre i alle lag av samfunnet tar med sine barn fra 10-12 års alderen. «Innføringen» i operaens verden skjer gjennom entusiastiske foreldre og andre slektninger, skolen og nærmiljø, som forteller og forklarer på en morsom eller dramatisk måte. Vi mangler gode, voksne rollemodeller i Norge. Opera er for folket – ikke for åndseliten og knapt nok det. I mange land eksisterer ikke ordet «finkultur».

HVA mener du om å bevilgningen på over en halv milliard til Operaen?