PicMonkey Collage

Mye bra denne sesongen – bare å bestille!

DON GIOVANNI – Søndag 06.09.15 Plasser i orkester – Pris kr. 695,-

Operaen sier: Don Giovanni, eller Don Juan, er verdenshistoriens største forfører. Han skryter av å ha ligget med 2064 kvinner, rundt 1000 bare i Spania.  Mozarts Don Giovanni inneholder også elementer fra en annen berømt elsker, da tekstforfatteren, Lorenzo da Ponte, kjente selveste Casanova personlig. Sammen skapte Mozart og da Ponte et av operahistoriens største mesterverk: et drama spekket med kjærlighet, liv og død – og med den perfekte balansen mellom det morsomme og det alvorlige. Les om handlingen her.

CARMEN – Søndag 18.10.15 – Plasser i parkett – Pris kr. 695,-

Operaen sier: Calixto Bieitos versjon av Georges Bizets opera Carmen gikk for fulle våren 2015. Nå får enda flere mulighet til å oppleve denne iscenesettelsen, som VG mente var «strålende», som Dagbladet kalte «en åpenbaring», og som Morgenbladets beskrev som «et filmatisk inspirert samtidsdrama som overtrumfer enhver tradisjonell, romantisk versjon». Carmen tar innersvingen på alle. Denne dama vil ikke forføres, hun vil selv forføre. «En mann snakker, en annen er taus. Jeg foretrekker den tause», synger hun som krever å være kvinne på den måten hun selv vil. For Carmen er det friheten som gjelder – friheten til å elske: hva, hvem og når hun vil.

TRYLLEFLØYTEN – Søndag 06.12.15 – Plasser Parkett og 1. balkong – Pris kr 695,-

Operaen sier: I Alexander Mørk-Eidems nye versjon av Tryllefløyten møter Mozarts umiddelbart fengende musikk et fantastisk univers med vakre prinsesser, merkelige skapninger, magisk musikk, herlig humor, tryll og tull.

GISELLE – Lørdag 14.11.15 – Plasser i 1. og 2. balkong – Pris kr. 645,- (1. balkong) + 595,- (2. balkong)

Operaen sier: Alle store kompanier, som Kirovballetten (Sankt Petersburgs Mariinskij-ballett) og Royal Ballet, har sine versjoner av denne klassikeren. Nasjonalballettens Giselle er basert på den originale koreografien av Jean Coralli og Jules Perrot, og isenesatt av tidligere prima ballerina Cynthia Harvey, med stemningsfull musikk av Adolphe Adam.

NØTTEKNEKKEREN – Lørdag 19.12.15 – Plasser Parkett – Pris kr 695,-

Operaen sier: Ballettmagi, fengende musikk og jul. For mange barn er Tsjajkovskijs Nøtteknekkeren første møte med Operaen. For andre er den en tradisjon så sterk at julen ikke blir helt den samme uten. Historien starter i familien Stahlbaums hjem idet juletreet tennes og store og små festgjester strømmer inn. Blant gjestene er den mystiske onkel Drosselmeyer, som gir lille Clara en nøtteknekkerdukke. Det ser ut som en helt vanlig leke, men så, om natten, begynner mystiske og magiske ting å skje. Nøtteknekkeren er førjulseventyret der lille Clara drømmer seg bort og møter både mus, sukkerstenger, snefnugg og blomster – og alle attpåtil danser.

A DOLLS HOUS (Jo Strømgrens Kompani) – Lørdag 23.01.16 – Parkett – Pris kr. 300,-

Operaen sier: A Doll’s House er huskoreograf Jo Strømgrens vri på Henrik Ibsens udødelige drama Et dukkehjem, spilt på engelsk med amerikanske utøvere. Urpremieren finner sted i Philadelphia i USA september 2015. Deretter spilles forestillingen en uke i New York.

ULYSSUS VENDER HJEM – Lørdag 30.01.16 – Parkett – Pris kr 645,-

Operaen sier: «En åpenbaring av en oppsetning.» Det skrev Dagbladet da Monteverdis opera Ulysses vender hjem i Ole Anders Tandbergs regi hadde premiere i 2012. NRKs anmelder påsto at hun aldri hadde ledd så mye i Operaen før. Vinteren 2016 er den tilbake – denne gangen på Hovedscenen.

Penelope venter på sin ektemann Ulysses, i et festlokale som lukter av gammel nikotin, nedslitt offentlighet og pølse i lompe. Der har hun sittet i 20 år, i brudekjolen, blant småbrisne gjester og ventet på ham som ble sendt ut i krigen midt under bryllupsfesten.

LA TRAVIATA – Søndag 21.02.16 – 1. balkong + parkett – Pris kr 695,-

Operaen sier: Giuseppe Verdis opera La traviata om den frihetssøkende Violetta Valéry er elsket av publikummere over hele verden. Bak vår produksjon av verdens mest spilte opera står Tatjana Gürbaca, kåret til «årets regissør» av magasinet Opernwelt i 2013.

Fortellingen bygger på Alexandre Dumas d.y.s roman og skuespill Kameliadamen, som igjen er basert på en sann historie. I det virkelige liv het Violetta Marie Duplessis og var en kjent kurtisane i Paris’ selskapsliv. Bak navnet Alfredo Germont, hennes elsker, ligger Alexandre Dumas’ egen livshistorie gjemt. Sommeren 1845 levde han lykkelig på landet utenfor Paris med den vakre Marie, som bare var 23 år da hun døde av tæring. Siden har deres historie blitt fortalt igjen og igjen, i balletter, i filmer som Pretty Woman (1990) og Moulin Rouge! (2001) og i de utallige produksjonene av Verdis opera.

ANNA KARENINA – Lørdag 05.06.16 – Orkester – Pris kr 645,-

Operaen sier: Anna Karenina av Leo Tolstoj har om og om igjen blitt kalt den beste romanen som noen gang er skrevet. Nå skal Nasjonalballetten danse Christian Spucks  versjon av historien.

Slående scenebilder, sterke karakterer og kraftfull og vakker dans må til for å beskrive St. Petersburg på slutten av 1800-tallet. I sentrum står Anna Karenina. Hun lever i et kjærlighetsløst ekteskap med den høyt respekterte byråkraten Karenin, som hun har en sønn med, da hun treffer den lidenskapelige grev Vronskij – og forelsker seg. De blir elskere, men overklassens mange øyne følger med, og snart må hun ta det skjebnesvangre valget mellom sønnen, plikten og moralen på den ene siden og den fortærende kjærligheten på den andre.

LADY MACBETH – Lørdag 09.04.16 – Parkett – Pris kr 665,-

Operaen sier: Sjostakovitsj’ Lady Macbeth fra Mtsensk hadde premiere ved Operaen høsten 2014, i regi av Ole Anders Tandberg. «Et av de råeste og mest suggererende opptrinn jeg noen gang har fått slengt imot sanseapparatet i en opera», skrev Morgenbladets anmelder. Da produksjonen ble vist på Deutsche Oper Berlin, brukte tyske medier ord som «triumf» og «sensasjon».  Våren 2016 er den kritikerroste forestillingen tilbake på Hovedscenen i Bjørvika.

I møte med et brutalt og voldelig miljø blir hovedpersonen Katerina Izmajlova tvunget til å drepe. Hennes mål er å få leve i den kjærligheten hun så sårt lengter etter. Også Sjostakovitsj’ musikk bidrar til å fremstille henne som en menneskelig morder vi får sympati med:

– Dette er historien om en sterk kvinnes opprør i et mannsdominert helvete, som utspiller seg til fantastisk musikk, sier regissør Ole Anders Tandberg.

TURANDOT – LØRDAG 30.04.16 – 3. balkong – Pris kr 545,-

Operaen sier: Prinsessen Turandot  i Puccinis opera har sverget at hun ikke gifter seg med noen mann, med mindre han kan svare riktig på hennes tre gåter. Trollbundet av hennes skjønnhet, tar den ukjente Prins Calaf utfordringen. Han er fult klar over at denne uoppnåelige is-prinsessen har stilt et ultimatum: Den som forsøker, men mislykkes, må dø.

Giaccomo Puccini skapte et rikt og vakkert lydbilde til dette mørke og erotiske eventyret. Han satte det i det klassiske Beijing og flettet enkle kinesiske folkemelodier inn i orkestrets store klangmasse.

Operaen inneholder kjente arier som «Signore, ascolta», sunget av tjenerinnen Liù, da hun prøver å hindre prins Calaf i å gi seg i kast med Turandots livsfarlige utfordring, og prinsens vakre «Nessun dorma», om hvordan han ser frem til å vinne prinsessens hånd.

A SWAN LAKE – Lørdag 28.05.16 – 1.Balkong+parkett+ orkester – Pris kr 745,-

Operaen sier: Svanesjøen, med særdeles friskt blikk – og fyller scenen med vann og svaner verden aldri før har sett.

«Jeg ville gjøre noe stort og vilt og annerledes. Noe med vann!»  sa den svenske koreografen i 2014 og lagde en helt ny Svanesjøen. Nå har du anledning til å oppleve den igjen.

I samspill med danserne og en ekte operadiva, gir to skuespillere førsteakten et sterkt tilsnitt av humoristisk teater. Her fortelles historien om tilblivelsen av Svanesjøen, slik den kan ha foregått i Bolsjoj-teatret i 1877.

FIGAROS BRYLLUP – Lørdag 11.06.16 – 1. balkong+parkett – Pris kr 745,-

Operaen sier: Figaros bryllup har moret publikum i godt over 200 år. Mozarts melodiske oppfinnsomhet er grenseløs, humoren herlig, og de sterke følelsene i operaen er fortsatt smertefullt gjenkjennelige. Fra de energiske åpningstonene til den gripende slutten, tegner Figaros bryllup et bredt bilde av menneskets begjær: fra Cherubinos naive entusiasme, over Grev Almavivas rå lyst, til Grevinnens såre resignasjon og tilgivelse.