HJEM    KALENDER      KÅSERIER       HVA SKJER?      INTERNASJONALT       OM

Vårt program for sesong 14/15 

Lørdag 04. oktober er Nederlands Dans Theater.  PARKETT/ Kr 330

Operaen skriver: Første gang de unge, kresent utvalgte danserne i Nederlands Dans Theater 2 besøkte Norge, meldte Aftenposten om «knockout på publikum». Når de nå kommer tilbake, er det med tre norgespremierer. León & Lightfoot er kjent for sitt lekne og samtidig gripende dansespråk for sterke, uttrykksfulle dansere. Deres verk Postscript danses til levende musikk av en av koreografduoens favorittkomponister, Philip Glass.

Lørdag 01. november: MESTERAFTEN med Jirij Kylián.  ORKESTER/ Kr 625

Operaen skriver: «Om det finnes en mesternes mester, så er det Jiří Kylián», sier ballettsjef Ingrid Lorentzen om koreografen som i tiår etter tiår har fornyet dansen. Nasjonalballetten har blitt en sentral fanebærer av hans uttrykk, og da Théâtre des Champs Elysées skulle sette opp en Kylián-helaften, inviterte de nettopp Nasjonalballetten, som reiser til Paris med tre av hans mest kjente balletter. Men først står premieren i Oslo.

Fredag 12. desember: PER GYNT.  ORKESTER, PARKETT og 1. BALKONG/ Kr 675

Operaen skriver: Dette verket blir en kommentar til Peer Gynt-skikkelsens posisjon som et nasjonalt og internasjonalt symbol på det norske. Det er historien om jakten på en identitet som stadig unnslipper. Vår fortid og våre minner, derimot, de bærer vi med oss, enten vi vil eller ikke. Historien om den unnvikende Peer Gynt viser at vi må gå dem i møte for bedre å forstå oss selv. Med Reinveres Peer Gynt, satt i scene av den unge, norske regissøren Sigrid Strøm Reibo, går vi Peer Gynt-arven i møte, i Norge anno 2014.

Lørdag 28. februar: CARMEN.   ORKESTER/ Kr 800 

Operaen skriver: Siden urpremieren i 1875 har den famøse Carmen i Bizets hitliste av en opera fengslet publikum verden over. Carmen begjærer begjæret i seg selv. Hun er forføreren, erobreren, overskrideren og radikaleren. Hundre år før hippiebevegelsens «make love» forkynner Carmen i Habañera at det er friheten til å elske som gjelder: hva, hvem og når hun vil. Kjærligheten er som rebelsk fugl som ingen kan temme, synger hun, som et lovløst sigøynerbarn. Pris inkluderer også informasjonsvideoer du kan se hjemme før du går i Operaen.

Lørdag 21. mars: Nasjonalballettens CARMEN.  ORKESTER/ Kr 720

Georges Bizets smektende Carmen er en av verdens mest spilte operaer, men fortellingen om den kvinnelige forføreren er også en ballett. Nå får Nasjonalballetten sin egen versjon – skapt av Liam Scarlett, koreografen som høsten 2013 ga oss den gnistrende Ildfuglen og vakre Vespertine. Den unge briten har vist en egen evne til å begeistre publikum, og ballettene han så langt har skapt for Nasjonalballetten, er blitt møtt med bravorop. Pris inkluderer også informasjonsvideoer du kan se hjemme før du går i Operaen.

Søndag 10. mai: LA TRAVIATA.  ORKESTER/ Kr 750

Operaen skriver: Hovedpersonen Violetta Valéry velger å bryte ut av et samfunn som sakte kveler henne og en verden som jager etter penger, konkurranse og sensasjon. Hun vil skape og definere sitt eget liv – og sin egen død. Slik sett er Giuseppe Verdis La traviata et angrep på hykleri. Men det er også en livsbejaende feiring av menneskelig verdighet, medfølelse og skaperkraft. Pris inkluderer også informasjonsvideoer du kan se hjemme før du går i Operaen.