Don Giovanni10

Don Juan er Don Giovanni!

Mozarts opera Don Giovanni er selveste spanske Don Juan. Og da skjønne vi resten. Her blir det action!! Flørting og masse damer. For Den gode Giovanni ligger ikke på latsiden akkurat. For her er mange «kamper» som skal kjempes.

Don Juan begynner like godt forestillingen med å forføre Kommandantens datter, donna Anna, men hun skriker om hjelp. Faren hennes, kommer løpende og blir drept i duell med Don Giovanni. Men dette stopper ikke den gode skjørtejegeren, han finner seg nye damer på løpende bånd, det være seg donna Elvira, den søte Zerlina (i det hun skal til å gifte seg med en annen).  Vi snakker hopetall!

Det finnes mange Don Giovannier..

Historien om Don Giovanni har levd i mange hundre år, og det kan være den stammer fra Sevilla i Spania. I litteraturen finnes det over seks hundre forskjellige don Juaner bare i den tiden Mozart skrev denne operaen sin. Der er også laget flere operaer om denne mannen. Don Giovanni, eller historien om Don Juan er kjempepopulær, for de fleste kjenner til en som han. Mange jenter har møtt ham, og mange menn har vært innom ham.

Masse damer!

Tjeneren hans, Leporello, begynner å bli lei av alle kvinnehistoriene hans – og da en av Don Juans tidligere ofre, donna Elvira dukker opp, overlater han henne til tjeneren sin, som igjen  forteller at don Juan har hatt sekshundre og førti i Italia, tohundreog tretti i Tyskland,et hundre i Frankrike, nittien i Tyrkia, og i Spania hele tusen og tre! Olala!

Men så kommer de til et bondebryllup, og der finner Don Juan et nytt offer, selveste bruden, Zerlina, som lar seg friste, men blir reddet av donna Elvira. Men Don Juan gir seg ikke så lett.

I Don Giovannis bukser

I siste akt vil Leporello helst komme seg vekk fra Don Giovanni, men lar seg friste med høyere lønn. Don Giovanni har nye planer, og vil nå forføre en tjener, og til det trenger han tjenerens klær. Det redder ham fra en rekke mennesker som kommer for å gi Don Giovanni juling. Leporello, i Don Giovannis klær, er nå i livsfare, men klarer å sno seg unna.

Som du skjønner, så er det her duket for mye fart og gøy, kombinert med den vakreste musikk.
Her fra 1. akt, scene 1: