HJEM    KALENDER      KÅSERIER       BLOGG      INTERNASJONALT       OM

La Traviata/ Cast B/ Florida Grand Opera

Opera er som fotball

Og som med fotballen, jo bedre vi skjønner spillet, jo mer får vi ut av forestillingen. Mange av de store forestillingene har vært her veldig lenge. Tekstene og musikken forteller forskjellige historier.  Mange av dem kan ha rot i virkeligheten, og for andre igjen kan utgangspunktet være myter, folklore og skjønnlitteratur.

logotopp 04.10.13 kopi

Operaene ble laget av komponister som ofte representerte sin kunstneriske samtid, inspirerte som de var av de kulturelle og politiske svingningene rundt dem. Det var en stadig påvirkning mellom de forskjellige musikk-sentraene, der ofte de største byene i Italia, Tyskland, Frankrike og England spilte hovedrollene.  Italiensk ble det store operaspråket, og vi ser at mange italienske ord og uttrykk innen operaverdenen har blitt universelle for sjangeren.

Glade enke

Operette er et musikalsk lystspill med sang, tale og ofte også dans. Hvem har vel ikke hørt om «Den glade enke» ? Operetter likner formmessig på operaer, men er lettere både i musikk og tema. Hovedmotivet er ikke sjelden en romantisk kjærlighetshistorie, og handlingen kan være både komisk og parodisk. Operette som egen sjanger oppstod i Paris på 1850-tallet, og kom på tysk noen få år seinere i Wien. Som musikkteater ble operettene etter hvert svært populære, og særlig wieneroperetten var en utbredt form med en rekke kjente slagere. Ordet operette er italiensk og betyr «liten opera».

Opprettene er faktisk forgjengeren til dagens musical!

Kommer til å skrive litt om de forskjellige forestillingene som skal være i Oslo utover neste sesong, og først ut er det Figaros Bryllup. Kommer tilbake til den!

Skal du i Operaen neste sesong? (Begynner i september).