La Traviata/ Cast B/ Florida Grand Opera

Dette er LA TRAVIATA

Operaen ”La Traviata” bygger på Alexandre Dumas d.y.´s roman ”Kameliadamen” – historien om den luksusprostituerte Violetta Valery og hennes kjærlighet til den unge Alfredo Germont – en kjærlighet som Alfredos far, Giorgio Germont, gjør alt han kan for å ødelegge.

I den klassiske versjonen befinner vi oss i og utenfor Paris i 1850-årene.

Det er fest i Violetta Valerys luksuriøse salonger, og et livlig selskap er samlet rundt den vakre og sjarmerende vertinnen, der unge Alfredo Germont er med i det gode selskap, for første gang.

Han har lenge beundret Violetta, og da hun nettopp var syk, måtte han stadig forhøre seg om hennes tilstand. Han synger en sang, der han hyller kjærligheten og hennes skjønnhet. Alle stemmer i.
Violetta ber sine gjester om å gå inn i salgongen for å danse, mens hun selv blir alene tilbake.
Men Alfredo kommer inn til henne, og tilstår betatt at han elsker henne. Violetta advarer ham mot å forelske seg, men det er tydelig å se at Alfredo også har gjort inntrykk på henne.
Hun gir ham en kameliablomst og lar ham forstå at når den visner, kan han komme tilbake til henne.  Etter at Alfredo har forlatt værelset blir Violetta alene, og lurer på hva som vil skje.

Akt 2, scene 1:
Nå befinner de seg på Violettas landsted utenfor Paris hvor hun og Alfredo har dyrket dyrket kjærligheten i tre måneder.
Der får Alfredo får vite av Annina, Violettas trofaste tjenestepike, at kjæresten hans har brukt opp nesten hele sin formue på den dyre husholdningen. Da han får høre dette drar han straks til Paris for å skaffe penger.
Violetta har fått et brev fra sin venninne, Flora Bervoix, som inviterer til fest, men fornøyelseslivet i Paris frister henne ikke lenger.

Mens Alfredo er i Paris dukker hans far, Giorgio Germont, opp på landstedet. Han forlanger at Violetta gir avkall på Alfredo. Alfredos søster skal nemlig gifte seg, og brorens forbindelse med Violetta, som jo ikke har det beste rykte, truer nå med å ødelegge søsterens bryllupsplaner. For den unge pikens skyld må Violetta la Alfredo gå. Med tungt hjerte lover Violetta å holde seg borte fra sin kjæreste.

Hun skriver et brev til Flora Bervoix med beskjed om at hun likevel kommer til festen.  Så begynner hun på det vanskeligste – avskjedsbrevet til Alfredo. Men før hun har skrevet ferdig, kommer Alfredo tilbake fra Paris. Han forteller at han har hørt fra faren og at han venter ham hvert øyeblikk.

Violetta nevner ikke at Giorgio Germont allerede har vært på besøk, og straks etter forlater hun landstedet i hemmelighet. Alfredo finner brevet der Violetta forteller at hun har bestemt seg for å vende tilbake til Paris.
Faren, som nå er kommet tilbake, forsøker å trøste sønnen, men Alfredo er utrøstelig. Tilfeldigvis finner han Floras brev med innbydelsen til festen. Alfredo skynder seg etter Violetta til Paris for å be om en forklaring.

Akt 2, scene 2:
Hos Flora Bervoix er det stor fest, og vennene hennes vet allerede at Violetta har forlatt Alfredo, og at hun nå holder sammen Baron Douphol. Alfredo kommer til selskapet, og like etter kommer Violetta, geleidet av baronen.
De to rivalene møtes ved spillebordet og baronen taper store summer til Alfredo. I det man skal gå til bords blir Violetta alene med Alfredo, og hun ber ham om å forlate selskapet for å unngå videre ubehageligheter. Han er parat til å gå på den betingelse, at hun følger med ham.

Hun sier at hun er bundet av et løfte til en mann hun ikke kan røpe navnet på. Alfredo tror hun mener baronen og spør om hun elsker denne mannen. Violetta ser ingen annen utvei enn å si ja. Denne innrømmelsen gjør Alfredo rasende. Han påkaller alle gjestenes oppmerksomhet og kaster så hånlig pengene han nettopp har vunnet foran Violettas føtter.
Giorgio Germont, som har fulgt etter sønnen, overværer også dette pinlige opptrinnet, og Violetta forsikrer at alt hun har gjort har vært av kjærlighet til Alfredo. Akten avsluttes ved at baronen utfordrer Alfredo til duell.

Akt 3:
I Paris er soverommet i Violettas leielighet gjort om til sykeværelse. Violetta pleies av den trofaste Annina.
Legen, doktor Grenvil, kommer på visitt. Han prøver å oppmuntre den syke, men før han går hvisker han til Annina at det nå kun kan dreie seg om timer før det hele er over. Violetta ligger alene tilbake, og der, i sin ensomhet, tar hun fram et brev hun for lenge siden fikk fra Alfredos far, Giorgio Germont. Der står det at baron Douphol ble lettere såret i duellen med Alfredo. Faren skriver videre at Alfredo deretter reiste utenlands. Det kommer også fram av brevet at Alfredo har fått vite om Violettas selvoppofrelse, og at han nå vil komme tilbake til henne.

Brevet er allerede gammelt og hittil har Violetta ventet forgjeves. Fra gaten høres munter sang. Det er midt i karnevalstiden. Annina kommer med gode nyheter. Alfredo er her. Han kommer inn i sykeværelset, omfavner Violetta, men da hun vil reise seg, svikter kreftene.

Giorgio Germont, Annina, doktor Grenvil og Flora kommer til. Plutselig ser det ut til at smertene gir seg. Violetta får nye krefter – hun tror hun skal bli frisk igjen, men snart synker hun sammen, og legen konstaterer at hun er død.