For vel 100 år siden lå den klassiske ballettten tilsynelatende nede med brukket rygg. Det russiske imperiet holdt liv i danseformen som underholdning for hoffet rundt tsaren, men de fostret også en reformator, Michel Fokine. Han gikk inn for å gjenreise ballett som kunstform ved å endre den innenfra. Hurra for det!

petruska kopi

Dette er ikke mine ord, men innledningen i programheftet for akkurat denne forestillingen. Den første delen handlet om LIVET. Både Fokine og Stravinsky mente man kunne betrakte livet gjennom en dukke, og ga dermed liv til «Petrusjka» i 1911. Like skjør, like sårbar, men både med personlighet og forelsket i ballerinaen.

Det er en sjarmerende forestilling, den første etter teppet går opp. (For her det 5 eventyrlige forestillinger på rekke og rad!). Lekende lett, ja kanskje litt for lett? Jeg er ikke sikker. Men føler det er noe som mangler. Jeg blir ikke «bergtatt», kanskje var forhåpningene for store, men sant skal sies. Og den pene frognerfruen på raden foran meg, sovnet på sin manns skulder. Foran henne igjen satt en dame, definitivt ikke fra Frogner, og strikket på en grønn genser. Men, det VAR vakkert, og Stravinskys musikk er formidabel.

døende svane kopi

MEN, så kom denne vakre, lidende og døende svanen på scenen. Og DEN tok pusten fra oss alle. Hvert eneste minutt den led seg gjennom sitt livs siste minutter, var en gedigen opptur for alle oss som fikk bivåne det hele.  FOR noen øyeblikk. Dansen på scene ble kombinert med film gjennom videoprojeksjoner om det sier deg noe. Men det var en fantastisk kombinasjon av live-dans og film-dans. Hele denne seansen var et formidabelt smykke. Jeg tror aldri jeg har sett noe så flott!! Bare denne delen alene er verdt hele billetten!

Ballett-I-Fokines-verden-Nasjonalballetten1

Alle bilder er lånt fra Operaens fotgraf Erik Berg

Som du sikkert skjønner, så var dette en feststund av de helt store! Og operahuset var fyllt til randen, selv også en torsdags kveld. Har du ennå ikke vært der, så bør du ta action! Du har alt gått glipp av veldig mye! Og Har du ikke sett «I Fokines Verden, LØP OG KJØP!!!! Denne kan sees mange ganger…Og HURRA! Den skal gå 7 ganger til, sjekk her !

Har du sett den? Fortell, fortell!! Hva imponerte deg mest?