orfeus222

Er vi litt gammelmodige?

Hva er det vi ser for oss egentlig, når vi trer inn i vårt herlige operahus? For langt de fleste som inntar de rustrøde fløyelssetene i storsalen har nemlig aldri vært der før. Veldig mange har ei heller sett en opera. Jeg vet det, fordi jeg til stadighet tar med meg grupper dit.

Jeg har fått en kommentar på blogginnlegget mitt om forestillingen jeg var på om «Orfeus og Evrydike», mitt innlegg kan du  lese HER.  Jeg er ikke bortskjemt med kommentarer her på bloggen, men fikk en interessant kommentar i dag:

Dagens kommentar:

Jeg går sjelden i Operaen,men denne operaen har jeg alltid hatt lyst til å se, jeg er et fan av barokkmusikk og 1700-tallsmusikk,og musikken til denne operaen er praktfull, særlig det kjente, sentrale instrumentalstykket «de salige ånders dans» som er verd hele operaen alene. Når det i tillegg var en anerkjent barokkoperadirigent, gode solister + innlagt ballett ble dette et must.Jeg trosset den stive billettprisen og satte meg godt til rette.

Dessverre ble jeg skuffet. Denne sære tradisjonen at alt gammelt stoff,enten i operaen eller på teateret ,på liv og død MÅ være satt opp som om det foregår i vår samtid , slo dessverre også til her. Åpningen med grelle grønne fliser, et utrivelig sykehus, og hvitkledd sykehuspersonell og Orfeo i sommerdress anno 2013, slo an denne «moderne» tonen, og det fortsatte helt parodisk; Orfeo må sjekke seg inn på et turistbyrå, der han møter palmer og charterreisende, turistplakater, flightoversikt og informasjonsskranke og går så opp flytrappen og drar av sted i en Boeing 737. Hvor platt kan det bli,og hva er hensikten? Sikkert en misforstått tanke om at det må være moderne for at det skal angå oss. Eller at regissøren vil markere seg?

Dette er et mytisk, tidløst drama,vi godtar gjerne kostymer fra Glucks tid, ellers kan det være tidløse, eller klassisk greske kostymer og kulisser.Alt annet blir tåpelig. Orfeo angår oss i 2013, men han lever ikke i 2013.

Som for virkelig å spolere det hele . har man kuttet ut det vakre stykket nevnt ovenfor ,selv om han hadde både musikere, instrumenter og dansere til virkelig å fremheve det. En avgjørelse det er vanskelig å forstå. Flotte solister, dansere og musikk var ikke nok til å redde kvelden,og jeg gikk skuffet hjem- dette var ikke verd pengene. Det er ikke sikkert jeg kommer tilbake med det første. Og Orfeo kan nytes på DVD.

Hva tror du?

Jeg er tildels enig. Jeg elsker de gamle, gode klassiske oppsetningene, og jeg vil absolutt ikke inn på en moderne sykestue. Ikke der. I Operaen. Ikke sånn. Det er fint med fornøying, og her er jo også nasjonalballetten med. DET var en høydare og reddet hele kvelden for meg.

Har du noe synspunkt på dette? Har du erfaringer eller tanker rundt dette som du har lyst til å dele? Putt noen ord inn i kommentarfeltet under! Yes, gjør det nå.

Klem fra Vigdis