Søndag 15.09. var det igjen duket for bryllup i operaen, nemlig «Figaros Bryllup».  «Le nozze di Figaro», av Wolfgang Amadeus Mozart og Lorenzo da Ponte, som laget librettoen. Det var librettisten Lorenzo da Ponte som var den store stjernen på den tiden, og Mozart var ikke på langt nær så berømt som ham. Men de møttes, og ble enige om å samarbeide, og «Figaros Bryllup» var disse to karenes første samarbeid. Man kan trygt si at det var meget vellykket!

Det er alltid en fest å være i operaen. Og Figaro, selvsagt intet unntak. Nyydelig musikk.  Og masse som skjer. Som oftest så er det damene som til stadighet blir lagt an på, men her måtte også den unge Cherubino stadig finne seg i å bli plukket litt på av damene. At denne gutten også blir spilt av en dame, viser bare hvor søt og yndig han skulle være, og det gjorde heller ingenting. Damene er begeistret. Du kan se ham nederst i venstre hjørne.

figgaro

Det er virkelig en stor fordel å lese seg litt opp på den forestillingen man skal se, for her skjer det mye hele tiden, forvirringen blir bare større og større ettersom dette berømte brevet går fra den ene til den andre. Og hun som forlanger å få gifte seg med Figaro, fordi han skylder henne penger, og har lovet ekteskap dersom han ikke betaler tilbake, viser seg til deres store overraskelse å være hans mor, og han hennes bortkomne sønn. Så lykken blir stor likevel og Figaro får gifte seg med den han elsker.

Og her kommer våre fantastiske kåserier inn i bildet. FØR forestilling får du en liten avhandling på 30 minutter om hendelsesforløp, og hvordan historien har oppstått.

Figaros Bryllup XX2

Alle bilder er av operaens fotograf Erik Berg

Operaen er basert på trilogien til Pierre Beaumarchais, Le Barbier de Séville, Le Mariage de Figaro og La Mère coupable. De fleste operaer er storslagne og vakre i seg selv, og her spesielt, med denne nydelige musikken som er absolutt til stede hele tiden. Det ene mesterverket etter det andre. En stor glede, altså, Figaros bryllup, i regi av av Thaddeus Strassberger. En stor glede også å se at vi også har mange unge store talenter i stallen her hjemme. Og jeg sier det igjen; operahuset vårt er et godt sted å være, både under forestillingene og i pausene. Mye å se på da også:o)

Her en liten snutt fra tidligere oppsetning i Operaen med Solveig Kringlebotten.