Ja, sånn kan det også lyde når en synger om følelser. Og det kan jo absolutt være på sin plass enkelte ganger 🙂 Likevel,  det gjøres kanskje ikke helt på samme måte i operaens verden. Følelser er det mer enn nok av der også, men det sterkeste uttrykket for følelser der, er det kanskje musikken som står for.

954_Met-Opera979805

Hvordan uttrykke følelser i takt med musikken?

Musikken skal forsterke handlingen i en opera. Det er jo dette som er så fantastisk, når det blir en helt spesiell harmoni, og man kjenner det langt inn i kropp og sjel. Men da må du gi deg hen til hele forestillingen. Det er jo det som er meningen, må vite.

Hvis det er en scene der rollefiguren er trist, bør musikken da være langsom eller fort? Og hva  om en rollefigur er redd? Hva slags musikk passer best da? Eller hvis man er glad?  Hvis sangen har veldig mange ord som synges fort, gir det et helt annet uttrykk enn hvis det synges sakte, og med få ord.

Noen ord er kan visst være vanskeligere å synge enn andre. Og da kan det kanskje være lurt å holde seg til de enkleste ordene, for de er lettest å synge og lettest å forstå. Ord med flere vokaler er lettere å synge enn ord med mange konsonanter.

Opera Australia Carmen 4

Operaens vugge er Italia, og så klart, nærmere bestemt Firenze, og italiensk språk er perfekt å synge på med alle sine vokaler, melodiøst som det er i seg selv. Men, tysk er også et stort språk i operaens verden, ikke så melodiøst det akkurat..

Morsomme og overraskende effekter

Så kan man oppnå morsomme og overraskende effekter ved å gjøre noe uventet: La en trist tekst bli sunget til en munter melodi f.eks. Da kan man få inntrykk av at den som synger ikke mener det han eller hun synger. Og motsatt: En munter tekst til en trist melodi. Det kan bli et komisk resultat.

Hva synes egentlig dere om dette med følelser og musikk i timesvis?