arie

Nesten alle operaer har en ARIE eller fler underveis i verket. Og hadde det ikke vært arier der, så hadde vi nok kanskje fort blitt lei. I operaen er det jo sånn at en synger replikkene, syngesnakker, det kalles resitativ, ordet kommer av italiensk recitare, som betyr foredrag. Og det ville kanskje blitt litt ensformig i lengden om en bare måtte høre på dette hele tiden? En operaforestilling varer jo ofte i rundt 3 timer inkl. en eller to pauser.

Da blir ariene fort som små blomsterenger å regne, og det er godt å lene seg tilbake, bare lytte til denne vakre musikken. En ARIE er et nummer som utføres av som oftest én sanger, en solostemme akkompagnert av instrumenter, og da er det bare å nyte…  et lite «pusterom» fra «synge-snakkingen», en vakker sang. Ordet arie er italiensk og betyr luft, men kommer fra ordet «melodi».

Har du sett en opera du liker ekstra godt, så er det gjerne arien(e) du husker, det er gjerne ariene som gjør sterkest inntrykk på deg. Har du lyst til å bli kjent med flere arier fra operaens verden, kan jeg varmt anbefale Cd’en «40 most beautiful Arias», dette er balsam for sjelen!! Kan du laste ned fra iTunes.

Hvilken arie liker du best? Eller fra hvilken opera?

En liten smakebit her fra en av verdens aller vakreste arier; «O mio babbino caro»    ENJOY!!